rechterbalkrood

Fysiotherapie

Na de operatie krijgt u van de fysiotherapeut instructies en een revalidatieschema, waarin staat vermeld wanneer u welke belasting mag hebben.

Mogelijke complicaties en risico’s

Sommige patiënten hebben last van een raar gevoel naast het litteken. In een enkel geval wordt de knie stijf en kan dan niet meer goed gebogen of gestrekt worden. Dit is een gevolg van littekenweefsel in de knie. Dit littekenweefsel kan met een kijkoperatie worden verwijderd. De kans op een wondinfectie of trombose is aanwezig, maar erg klein. Wanneer de knie rood of pijnlijk wordt of als de wond gaat lekken, moet men contact opnemen met de specialist. Er is mogelijk sprake van een infectie. Ditzelfde geldt wanneer u na de operatie een rode, warme en pijnlijke kuit krijgt. Er is dan een kans op trombose.

Het is belangrijk dat u voor de operatie nuchter bent. Dit betekent dat u zes uur vóór de operatie niet mag eten en twee uur vóór de operatie niet mag drinken. Wanneer u dus 's morgens geopereerd wordt, kunt u geen voedsel meer tot u nemen. Is uw operatie ná 13.00 uur, dan is het toegestaan om in de ochtend nog een licht ontbijt te nemen. De specialist zal dit tijdens het consult met u bespreken.

NMR van de knie
MRI van de knie
Hamstrings
Hamstrings
Anatomie van de VKB

De Hamstringtechniek (Semitendinosus-gracilis)
Tegenwoordig wordt een kruisband meestal hersteld door middel van één of twee pezen van de kniebuigers (hamstrings).Deze hamstringspezen (semitendinosus en gracilis) worden dubbel of zelfs vierdubbel ingebracht en vastgezet aan boven- en onderbeen.
Twee hamstring pezen vormen de nieuwe voorste kruisbandNa de operatie

Na de voorste kruisband reconstructie operatie kunt u de eerste dagen wat pijn verwachten in de regio van de operatie en soms ook in het onderbeen. U krijgt medicatie tegen de pijn en de zwelling. Direct na de operatie wordt onder begeleiding van een fysiotherapeut de knie gestrekt en tot ongeveer 90° gebogen. Thuis gaat u naar uw eigen fysiotherapeut om te revalideren.

Wat kan de patiënt weer na de operatie doen?

Tot en met de tweede week na de operatie gebruikt u twee krukken en belast u het been gedeeltelijk, waarbij de spieren moeten worden gebruikt. Na 4 tot 6 weken mag u normaal lopen en beginnen met fietsen en autorijden. Na drie maanden is de kruisband voldoende ingegroeid voor zwaardere belastingen zoals joggen en intensieve krachttraining. Lichte lichamelijke werkzaamheden kunnen na zes weken en zwaardere werkzaamheden na twaalf weken worden hervat.

pijl
pijl

Behandeling

Behandeling in het acute stadium bestaat uit rust, koelen en het been hoog leggen. Wanneer de knie erg dik en pijnlijk is door een bloeding, wordt soms het bloed uit de knie gehaald (huisarts/specialist). Dit geeft over het algemeen snel verbetering. Verdere behandeling hangt tevens af van bijkomende letsels zoals een scheur van de meniscus, kraakbeenletsel of een scheur van de binnen- of buitenband. Als de knie rustig is kan uw arts de knie testen en u een deskundig advies geven.

Restklachten

Na een afscheuring van de voorste kruisband kunnen restklachten blijven bestaan. Deze klachten variëren van een instabiel gevoel (giving-way), tot een pijnlijke en stijve knie. De pijnklachten worden over het algemeen veroorzaakt door bijkomend letsel van de meniscus of het kraakbeen. Bij klachten van instabiliteit die de normale dagelijkse activiteiten (zoals werk en sport) beperken of onmogelijk maken kan een voorste kruisband reconstructie worden gedaan. Regelmatig door de knie zakken veroorzaakt schade aan het gewricht, voorkom dit te allen tijde. Ga niet sporten met een instabiele knie voordat u dit met een specialist hebt besproken.

Operatie

De voorste kruisband wordt arthroscopisch (kijkoperatie) door uw eigen weefsel vervangen. Individueel wordt bepaald welke techniek er toegepast wordt. De twee meest gebruikte technieken zijn met de hamstringspezen of de patella pees. Beide operatie technieken hebben vergelijkbare resultaten.

Zo ziet de knie er van binnen uit
Linkerbalkrood
Orthopedie Bosdam
Topbalkoranje
onderdeel van Orthopedie Care To Move
Voorste Kruisband
Topbalkgeel

Voorste Kruisband Reconstructie

Inleiding

Een gescheurde voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel. Het komt veelvuldig voor bij zaal-, veld- en contactsporten (voetbal, hockey, handbal, korfbal) en hoog energetische sporten (skiën, motorcross). Het verdraaien van de knie wordt vaak aangegeven als oorzaak. Meestal gebeurt dit bij onverwachte momenten waarbij de spieren geen controle hebben over het been.

Anatomisch beeld van een echte knie.
Anatomie van de knie.

Anatomie

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. In het kniegewricht worden krachten en bewegingen van het onderbeen op het bovenbeen overgebracht en vice versa. Deze krachten en bewegingen worden opgevangen en geleid door de spieren, het kapsel en de banden in en om het gewricht (kruisbanden) en de meniscus en het kraakbeen.

De (kruis)banden, het kapsel en de meniscus zorgen voor de passieve stabiliteit, de spieren zorgen voor de actieve stabiliteit. De meniscus functioneert ook als demping tussen de botten. Het kraakbeen zorgt dat de botten van onder en bovenbeen soepel langs elkaar kunnen glijden. Aan de voorzijde van de knie zit de knieschijf.

Ontstaan van een voorste kruisbandletsel

Wanneer door een ongeval een scheur in de kruisband ontstaat, spreken we van een kapotte voorste kruisband (voorste kruisbandlaesie; voorste kruisbandruptuur; voorste kruisbandinstabiliteit). Dit leidt tot instabiliteit die per persoon kan verschillen. Soms is de verdraaiing zo ernstig dat naast het scheuren van de voorste kruisband meerdere structuren in de knie kapot kunnen gaan (meniscus, kraakbeen en banden om het kniegewricht).

Klachten en symptomen

Op het moment dat de kruisband scheurt wordt in 80% van de gevallen door de patiënt een “knap” gehoord. Door het scheuren van de voorste kruisband ontstaat er meestal een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren tot een dag dik en pijnlijk wordt. De knie kan soms niet meer worden gestrekt en de patiënt kan nauwelijks meer op zijn been lopen. Na een periode verdwijnt deze pijn en kan patiënt zijn knie weer voorzichtig belasten.

Onderzoek

Aangezien de knie binnen enkele uren erg pijnlijk wordt, zal over het algemeen vrij snel een huisarts worden geraadpleegd. Het onderzoek zal door uw huisarts moeilijk uit te voeren zijn door de pijn die u heeft. De knie kan niet goed bewogen worden en de testen om te beoordelen of er een instabiliteit bestaat kunnen niet goed uitgevoerd worden.

Plaatje: knie stabiliteit testen bij gescheurde voorste kruisband (Lachman en Schuiflade test)

Röntgenfoto’s worden vaak in de acute fase gemaakt om te beoordelen of er naast bandletsel nog botletsel aanwezig is. Kruisbanden zijn echter niet te zien op een röntgenfoto. Daarom kan in een later stadium een MRI worden gemaakt omdat hiermee de banden en meniscus kunnen worden beoordeeld.

Lachmanntest
Arthroscopisch beeld van de meniscus